Rólunk

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület Tiszti Vívóklub minden kedves érdeklődőt (nem csak katonákat), leendő sporttársat szeretettel vár a Szüts János Vívóteremben, aki meg kíván ismerkedni ezzel a nagy hagyományokkal rendelkező sportággal, vagy csatlakozni szeretne tagságunkhoz. Három-fegyvernemes edzőink közül három vívómester, így az edzések szakmaisága a legmagasabb szinten biztosított. 40-50 fős aktív tagságunkban 18 és 70 év között minden korosztály képviselteti magát. A családias légkör lehetőséget teremt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvédtiszt-jelölt, valamint civil hallgatói és az ország különböző felsőoktatási intézményeiből érkező civil hallgatók számára, hogy az edzéseken együtt dolgozzanak a különböző hivatásrendeket (katona, rendőr, mérnök, jogász, közgazdász, orvos, pedagógus stb.) képviselő, nagyobb tapasztalattal rendelkező, illetve aktív versenyző tagokkal. Ugyanez a légkör biztosítja a fiatalabb korosztály képviselői (általános- és középiskolások) számára, hogy rövid időn belül beilleszkedve szeressék meg a sportot, és köteleződjenek el valamelyik szakág iránt akár amatőr, akár profi szinten. A kezdőknek tanfolyamokat, és felszerelést is biztosítunk.

 

Bemutatkozási lehetőséget biztosítunk azon szakirányú végzettséggel rendelkező, vagy szakirányú képzésben résztvevő fiataloknak is, akik vívóedzőként szeretnék kipróbálni magukat.

 

Klubunk a rendszerváltást követően a tiszti vívóhagyományok újjáélesztése érdekében, 1992 decemberében került bejegyzésre a Magyar Vívó Szövetség tagszervezeteként. Tevékenységét 1993 februárjában kezdte meg párbajtőr szakágban a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán (1091 Bp. Üllői út 133-135.) kialakított vívóteremben, amely nevét Szüts János alezredes, vívó mesteredzőről kapta 1994. május 20-án. A Klub alapítója és első vezetője Horváth Sz. Tibor vívómester volt, aki edzőként és tiszteletbeli vezetőként, 50 év edzői tapasztalattal a háta mögött, a mai napig aktívan tevékenykedik a sportág népszerűsítése, a tagok szakmai felkészítése érdekében.

 

2008. szeptember 1-jén a vívóterem helyszínt, 2013. március 1-jén a Klub egyesületet váltott, így ma a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus (1101 Bp. Hungária krt. 9-11.) ad otthont a Honvéd Zrínyi Sportegyesület, 2013. október 1. óta pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület szakosztályaként működő Klub edzéseinek és rendezvényeinek.

 

A Szakosztály küldetése a honvédtiszt-jelöltek vívással történő megismertetése, a magyar és tiszti vívóhagyományok ápolása, valamint a hazai és nemzetközi versenytevékenység támogatása mellett, az amatőr vívás minél szélesebb társadalmi rétegek számára történő elérhetővé tétele, az utánpótlás nevelése, valamint a minél szorosabb sportszakmai és társadalmi együttműködésre való törekvés más sportegyesületek vívószakosztályaival és a veterán vívók szervezeteivel.

A Szakosztály feladata a sportolók nevelése, sportszakmai felkészítése az eredményesség érdekében, a Szakosztály tagjai részére rendszeres edzési, versenyzési lehetőség biztosítása, az utánpótlás nevelésről történő gondoskodás, a Szakosztályok közösségi életének szervezése, a Szakosztály működési feltételeinek javítása.

 

A Szakosztály tagja lehet a fegyveres és rendvédelmi szervek hivatásos, szerződéses és közalkalmazotti állománya, valamint a katonai és rendészeti oktatási és felsőoktatási intézmények hallgatói állománya és családtagjaik, valamint minden magyar állampolgár, vagy Magyarországon bejegyzett jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, aki/amely elfogadja annak Alapító Okiratát, teljesíti abban foglalt kötelezettségeit. Részt vesz a Szakosztály célkitűzéseinek megvalósításában, valamint tevékenységével erősíti, a versenyeken, rendezvényeken képviseli annak általános és sporterkölcsi normáit, hagyományait.

 

A Tiszti Vívó Szakosztály Szervezeti és Működési Szabályzata

SE belépési nyilatkozat

Szakosztály belépési nyilatkozat